ßßß
Składniki:400 g czerwonej porzeczki600 g truskawek7 łyżek cukruPrzygotowanie:Porzeczki umyć, osuszyć na sicie, a następnie oddzielić owoce od szypułek.Przełożyć porzeczki do garnka z grubym dnem, zasypać połową cukru i lekko ugnieść. Po ok. 20 minutach, gdy porzeczki puszczą sok, ustawić garnek na niewielkim ogniu.Gotować porzeczki ok. 25 minut (od zagotowania) na bardzo wolnym ogniu.Następnie przetrzeć porzeczki przez gęste sito, uzyskując gęsty przecier.Do dalszej obróbki używamy tylko przecieru z porzeczek.Przecier przełożyć do garnka z grubym dnem i zagotować.Do gorącego przecieru dodać umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki.Dodać również pozostałą część cukru.Gotować konfiturę przez ok. 1/2 godziny, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych wrzątkiem słoiczków, dokładnie zakręcić, obrócić słoiki do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.Słoiki z konfiturą przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.Smacznego