ßßß Cookit - przepis na Konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki

Konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Rozpoczął się czas zamykania w słoikach letnich smaków. A jesienią i zimą w paskudne poranki, będziemy poprawiać sobie nastrój kanapką z cudnie pachnącą konfiturą. Nie zrobiłam zbyt wiele słoiczków z konfiturą więc nie mam pewności, czy wystarczy ich do zimy. Po zrobieniu pierwszej partii konfitury z truskawek w wyniku ,,próbowania" zapasy uszczupliły się o połowę. Następne słoiczki z konfiturami przezornie zaniosłam do piwnicy.
Warto włożyć troszkę wysiłku w przygotowanie domowych konfitur, bo są zdecydowanie smaczniejsze niż te kupione w sklepie. Jak dotąd nie udało mi się kupić konfitury, która pachnie i smakuje jak ta przygotowana w domu.
W przepisie podaję proporcje dla niezbyt dużych ilości owoców, bo zazwyczaj smażę konfitury w niewielkich ilości owoców, które nie zostały zjedzone.
Składniki:
400 g czerwonej porzeczki
600 g truskawek
7 łyżek cukru
Przygotowanie:
Porzeczki umyć, osuszyć na sicie, a następnie oddzielić owoce od szypułek.
Przełożyć porzeczki do garnka z grubym dnem, zasypać połową cukru i lekko ugnieść. Po ok. 20 minutach, gdy porzeczki puszczą sok, ustawić garnek na niewielkim ogniu.
Gotować porzeczki ok. 25 minut (od zagotowania) na bardzo wolnym ogniu.
Następnie przetrzeć porzeczki przez gęste sito, uzyskując gęsty przecier.
Do dalszej obróbki używamy tylko przecieru z porzeczek.
Przecier przełożyć do garnka z grubym dnem i zagotować.
Do gorącego przecieru dodać umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki.
Dodać również pozostałą część cukru.
Gotować konfiturę przez ok. 1/2 godziny, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych wrzątkiem słoiczków, dokładnie zakręcić, obrócić słoiki do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.
Słoiki z konfiturą przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/07/konfitura-z-truskawek-i-czerwonej.html