ßßß
Potrzebujemy:4 łyżki białego cukru8 łyżek śmietany kremówki (30%)1/4 szklanki wody1 łyżkę masłaewentualnie sólCukier wsypujemy do garnuszka i równomiernie rozprowadzamy. Gotujemy na średnim (w porywach do małego) ogniu, nie mieszamy. Gotujemy aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Jeśli za mocno zbrązowieje - będzie gorzki (przypali się). Gdy cukier jest rozpuszczony i brązowy, wlewamy wodę. UWAGA! Będzie pryskać, ale tylko przez moment. Szybko mieszamy aż cały cukier rozpuści się w wodzie, gotujemy przez 1 minutę, następnie wlewamy śmietankę i gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie dodajemy masło i ewentualnie sól. Całość chwilkę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Przekładamy do miseczki lub innego naczynia, które przeznaczyliśmy na nasz karmel. Schładzamy w lodówce (zgęstnieje). Smacznego!*przepis znaleziony na Kwestii Smaku