Wykonanie
Na pomysł tych
galaretek wpadłam jakiś czas temu, kiedy wypowiedziałam wojnę zbędnym kilogramom i próbowałam maksymalnie urozmaicić codzienne menu, w ramach dozwolonych składników. Eksperyment okazał się na tyle smaczny, że chociaż po diecie pozostały wspomnienia, to drobiowe, kolorowe
galaretki często goszczą na naszym
stole, sprawdzając się również w świątecznych sytuacjach:)
Składniki:4
golonki indycze bez skórki
natka pietruszkichińska
mieszanka warzywnażelatynasólwoda ok. 2 l.
Golonki zalewamy zimną
wodą, dodajemy pęczek
natki pietruszki (
natka w całości - odkładamy gałązkę, dwie do dekoracji) i gotujemy około 30 minut, po tym czasie delikatnie solimy do smaku, dodajemy
mieszankę warzyw i gotujemy razem około 10-15 minut.Po tym czasie wyjmujemy
mięso, które następnie obieramy, a
wywar warzywny przelewamy przez durszlak oddzielając warzywa od
wywaru, który w kolejnym kroku doprowadzamy do wrzenia i do którego dodajemy
żelatynę energicznie mieszając do jej rozpuszczenia (ilość zgodnie z proporcjmai podanymi na opakowaniu).Do małych pojemniczków przekładamy warstwowo warzywa (rezygnujemy z ugotowanej
natki pietruszki, ale dodajemy na sam spód pojemniczków świeże listki) i
mięso, całość zalewając przygotowaną
galaretką.Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem skrapiamy
sokiem z cytryny.