ßßß Cookit - przepis na Indycze galaretki z chińszczyzną

Indycze galaretki z chińszczyzną

nazwa

Wykonanie

Na pomysł tych galaretek wpadłam jakiś czas temu, kiedy wypowiedziałam wojnę zbędnym kilogramom i próbowałam maksymalnie urozmaicić codzienne menu, w ramach dozwolonych składników. Eksperyment okazał się na tyle smaczny, że chociaż po diecie pozostały wspomnienia, to drobiowe, kolorowe galaretki często goszczą na naszym stole, sprawdzając się również w świątecznych sytuacjach:)
Składniki:
4 golonki indycze bez skórki
natka pietruszki
chińska mieszanka warzywna
żelatyna
sól
woda ok. 2 l.
Golonki zalewamy zimną wodą, dodajemy pęczek natki pietruszki (natka w całości - odkładamy gałązkę, dwie do dekoracji) i gotujemy około 30 minut, po tym czasie delikatnie solimy do smaku, dodajemy mieszankę warzyw i gotujemy razem około 10-15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy mięso, które następnie obieramy, a wywar warzywny przelewamy przez durszlak oddzielając warzywa od wywaru, który w kolejnym kroku doprowadzamy do wrzenia i do którego dodajemy żelatynę energicznie mieszając do jej rozpuszczenia (ilość zgodnie z proporcjmai podanymi na opakowaniu).
Do małych pojemniczków przekładamy warstwowo warzywa (rezygnujemy z ugotowanej natki pietruszki, ale dodajemy na sam spód pojemniczków świeże listki) i mięso, całość zalewając przygotowaną galaretką.
Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/04/c-indycze-galaretki-z-chinszczyzna.html