Wykonanie
Jak ugotować
jajka, aby zawsze wyszły takie jak chcemy?Pytanie niby
banalne, ale ile
razy zdarzyło się Wam, że zamiast jaj na twardo musieliście jeść na miękko lub odwrotnie? Nie ukrywam, że mi też to kilka
razy się przytrafiło :)Poniżej przedstawiam kilka praktycznych porad na gotowanie jaj:Gotując
wodę, przykryj garnuszek pokrywką –
woda szybciej się zagotuje!Do gotującej
wody, jeszcze przed włożeniem jaj, wsyp kilka łyżeczek
soli – skorupka nie pęknie podczas wkładania jaj, a po ugotowaniu skorupka łatwiej odejdzie od ściętego
białka.
Jajka wkładaj do gotującej się
wody przy pomocy łyżki. Po włożeniu
jajek nie przykrywaj ponownie garnuszka pokrywką żeby
jajka za szybko się nie ścięły i nie wyszły takie, na jakie nie macie ochoty.Jeśli masz ochotę na twarde
białko i miękkie
żółtko,
jajka musisz gotować od 3 do 5 minut w zależności od rozmiaru
jajka.Jeśli natomiast jesteś osobą, która woli
jajka w całości twarde,
jajka gotuj od 7 do nawet 10 minut w zależności od rozmiaru. W tym miejscu wspomnę, że im dłużej gotujesz
jajka, tym większą masz szansę na pozbycie się wszelkich bakterii i wirusów.
Jajka na twardo są małokaloryczne i lekkostrawne dlatego możesz je jeść nawet stosując dietę (oczywiście z umiarem).Gotowanie
jajek ponad 10 minut (pod warunkiem, że gotujemy
jajka kurze) szczerze odradzam ponieważ
jajko będzie mniej smaczne i może pojawić się zielona warstwa nalotu na
żółtku, co na pewno nie zachęca wyglądem.