ßßß
Do wykonania nalewki będzie potrzebny słój o pojemności 2 litry:Składniki:1,5 kg wiśni ( całe owoce z pestkami)0,7 kg cukru0,5 l alkoholuwoda przegotowana - około 300 ml.Wykonanie:Wiśnie wkładać do słoja, na przemian z warstwą cukru. Zostawić od góry 3 cm luzu. Można nie wykorzystać wszystkich wiśni, możliwe że wejdzie około 1,3 kg - cukier jednak powinno dać się całą ilość 0,7 kg. Wstrząsnąć. Odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce, najlepiej nasłonecznione, by wiśnie puściły sok a cukier się rozpuścił. Przez ten czas kilka razy dziennie podchodzić do owoców, zatrząsnąć słoikiem.Na 3 dzień przygotować nalewkę. Wiśnie po tym czasie mogą zacząć fermentować - jest to absolutnie naturalne i nie trzeba się tym przejmować.Do słoja dodać alkohol i uzupełnić do pełności słoik wodą. Jeżeli na dnie słoja pozostał jeszcze cukier, to najpierw wyciągnąć wiśnie (cukier nie rozpuści się już, jeżeli zalejemy go alkoholem) - dolać do cukru trochę wody, mieszać do rozpuszczenia - dopiero wtedy dodać wiśnie, alkohol i uzupełnić wodą. Zakręcić. Odstawić w ciemne, chłodne miejsce na tydzień czasu. Tyle czasu alkohol potrzebuje na przegryzienie. Spirytus około 3 dni, bimber tydzień.
Po miesiącu całość przecedzić. Pozostawić już czystą nalewkę. Z wiśni już nic się nie wyciśnie więcej. Przechowywać w chłodnym miejscu. Można w karafkach, można w słoju - musi być dobrze zakręcona.Smacznego :)Pozdrawiam - Kasia :)