ßßß
Później był czas na prezentację pani dietetyk Ani Dutkowskiej. Opowiedziała o zdrowotnych właściwościach olejów i z czym można je połączyć, aby było smacznie, jak również zdrowo.
To co Mimi i Moni lubią najbardziej to... gotowanie! Szef kuchni restauracji Winestone, uczestnik 4 edycji programu "Top Chef" Łukasz Miecznikowski pokazał parę trików, jak jarmuż na wiele sposób można wykorzystać w kuchni.
Chyba wszystkim zasmakował makaron zrobiony na pesto z jarmużu. Obłęd! Nawet zwykłe, ale niezwykłe chipsy były tak pyszne, że chciało się jeść i jeść... Nawet Mimi smakowało, o dziwo.
Na stole były porozkładane wszystkie zdrowe składniki. Miałyśmy za zadanie zrobić lunch box do pracy/ szkoły. Oczywiście przy przyrządzaniu, podjadałyśmy wszystko jak leci. Szczególnie nie dało się oprzeć bagietkom. <3
O to co nam wyszło. Skromnie, ale pysznie i zielono.Na sam koniec Szef przyniósł masło z jarmużem. Posmarowałyśmy grubo chrupiąca kromkę i zajadałyśmy z rozkoszą na twarzy. (omnomnom)
Już nie pamiętamy, kiedy tyle zdrowego jedzenia królowało na naszym talerzu.Nie sądziłyśmy, że taki zwykły jarmuż można przyrządzić na aż tak wiele sposobów. Czipsy, pesto, a nawet masło. Kto by na to wpadł?Udało nam się spróbować wielu olejów, poznałyśmy ich różne właściwości, od teraz nie używamy w domu tylko oleju rzepakowego!Ten dłuugi stół ze zdrowym jedzeniem zainspirował nas do lepszego odżywiania się.Jednym słowem - bardzo udane i inspirujące warsztaty.Dziękujemy bardzo firmie Oleofarm i hotelu Mercury za porządną dawkę wiedzy, a my tymczasem zmykamy do kuchni.Miłego dnia!