Wykonanie
Składniki250 g
mąki1 łyżeczka
soli250 g chłodnego
masła150 ml
wodyPrzygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól. Wymieszać.
Masło pokroić na małe kawałki i kilka większych. Małe kawałki
masła włożyć do miski z
mąką i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Dodać większe kawałki
masła i wymieszać, wówczas ciasto będzie bardziej kruche. Stopniowo dodając
wodę, wyrabiać ciasto tylko do czasu, aż składniki się połączą.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki i trzy
razy wałkować w jednym kierunku na lekko posypanej
mąką stolnicy oraz składać na 3 części formując prostokąt, po każdym złożeniu wstawić do lodówki na 3 godziny.Rozwałkować i układać np. w rogaliki jak w przepisie powyżej lub formować dowolne kształty i wypełniać dowolnym nadzieniem słodkim lub słonym. Ciasto piec w temperaturze 200°C