ßßß Cookit - przepis na Proste ciasto francuskie

Proste ciasto francuskie

Składniki

Wykonanie

Składniki
250 g mąki
1 łyżeczka soli
250 g chłodnego masła
150 ml wody
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki i kilka większych. Małe kawałki masła włożyć do miski z mąką i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Dodać większe kawałki masła i wymieszać, wówczas ciasto będzie bardziej kruche. Stopniowo dodając wodę, wyrabiać ciasto tylko do czasu, aż składniki się połączą.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki i trzy razy wałkować w jednym kierunku na lekko posypanej mąką stolnicy oraz składać na 3 części formując prostokąt, po każdym złożeniu wstawić do lodówki na 3 godziny.
Rozwałkować i układać np. w rogaliki jak w przepisie powyżej lub formować dowolne kształty i wypełniać dowolnym nadzieniem słodkim lub słonym. Ciasto piec w temperaturze 200°C
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/proste-ciasto-francuskie