ßßß
Składniki:1 kg wydrylowanych wiśni10 pestek z wiśni1 kg cukru (0,7-1 kg cukru- słodka; 0,5kg -półwytrawna ; 0,3-0,2 kg -wytrawna)0,5 l spirytusu0,5 l wódkiPrzygotowanieWydrylowane wiśnie i pestki włożyć do słoja i zasypać cukrem, (słój przykryć gazą lub lnianą ściereczką, aby do środka nie dostały się muszki). Słój możemy zakręcić również nakrętką, ale wtedy należy pamiętać o częstym odgazowaniu słoika ,aby zapobiec wybuchowi ! ;).Odstawić na kilka dni w ciepłe słoneczne miejsce ,aż wiśnie puszczą sok , kilka razy na dzień potrząsać słojem ( ja pozostawiłam na 7 dni).Sok zlać do garnka, zagotować, ostudzić.Do zimnego soku dolać 0,5 l spirytusu, wymieszać i wlać do butelek.Wiśnie po odcedzeniu soku zalać wódką (0,5 l) i odstawić na 2 tygodnie.Po tym czasie do dużego naczynia wlać wódkę z wiśni oraz wlać sok ze spirytusem. Wszystko wymieszać, przefiltrować przez kilka warstw gazy, lub filtr do kawy i rozlać do butelek. Jak dla mnie strasznie długi proces ;)Nalewkę odstawić na 6 miesięcy w ciemne i zimne miejsce ( nie lodówka).A co z wiśniami? Pozostałe wiśnie możemy umieścić w słoiku ,zalać nalewką lub wódką a później wykorzystać do np. deserów, placków czy pralinek .Podobno całkiem dobry jest syrop, tzn. wiśnie zasypujemy kolejny raz cukrem , odstawiamy na kilka dni, aż ponownie puszczą sok. Proces można powtarzać do całkowitego usunięcia soku z wiśni ;)Smacznego:)