Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- pęczek
jarmużu (ok. 200g),- 2 łyżki
oleju rzepakowego (20g),- łyżeczka
papryki wędzonej.Sposób przygotowania1. Liście
jarmużu myjemy i suszymy.2. Z liści usuwamy grube włókna i tniemy na mniejsze kawałki.3. Liście mieszamy z
olejem i
papryką wędzoną.4. Liście pieczemy w 180⁰C przez ok. 5 min (aż będą chrupkie, ale nie spalone)
Chipsy z
jarmużu są bogate w:- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 20 g Energia: 117 , 4 kcal
Białko: 3,33,3 gTłuszcze: 10 , 7 gWęglowodany: 6 , 1 gBłonnik pokarmowy : 3 , 8 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza