ßßß Cookit - przepis na Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 2 porcje)
- pęczek jarmużu (ok. 200g),
- 2 łyżki oleju rzepakowego (20g),
- łyżeczka papryki wędzonej.
Sposób przygotowania
1. Liście jarmużu myjemy i suszymy.
2. Z liści usuwamy grube włókna i tniemy na mniejsze kawałki.
3. Liście mieszamy z olejem i papryką wędzoną.
4. Liście pieczemy w 180⁰C przez ok. 5 min (aż będą chrupkie, ale nie spalone)
Chipsy z jarmużu są bogate w:
- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 20 g Energia: 117 , 4 kcal
Białko: 3,33,3 g
Tłuszcze: 10 , 7 g
Węglowodany: 6 , 1 g
Błonnik pokarmowy : 3 , 8 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/03/chipsy-z-jarmuzu.html