ßßß Cookit - przepis na Łosoś z masłem orzechowym i komosą

Łosoś z masłem orzechowym i komosą

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 2 porcje)
- filet z łososia (ok. 200g),
- 2 szklanki brokułów (ok. 200g),
- 2 łyżeczki masła orzechowego (ok. 10g),
- ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 100g),
- sok z cytryny, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
2. Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min.
3. Komosę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
4. Łososia smarujemy masłem orzechowym i pieczemy w 200⁰C przez ok. 20 min.
5. Łososia podajemy z komosą i brokułami.
Pieczony łosoś z komosą jest bogaty w:
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie,
- wapń (pochodzący z komosy), który jest odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- sulforafan (pochodzący z brokułów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 300 g
Energia: 423 , 6 kcal
Białko: 31,6 g
Tłuszcze: 18 , 8 g
Węglowodany: 35 , 4 g
Błonnik pokarmowy : 6 , 4 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/05/osos-z-masem-orzechowym-i-komosa.html