ßßß Cookit - przepis na Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki
(na 2 porcje)
- kostka twarogu półtłustego (ok. 200g),
- 1 jajko (ok. 60g)
- ½ szklanki mąki Graham (ok. 65g).
Sposób przygotowania
1. Twaróg rozgniatamy widelcem.
2. Do twarogu dodajemy żółtko i mąkę.
3. Ubijamy białko na pianę i dodajemy do masy.
4. Formujemy wałeczek z ciasta i kroimy w romby.
5. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy chwilę od wypłynięcia.
Kluski leniwe są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z twarogu), który zapewnia prawidłową budowę kości i zębów.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 180 g
Energia: 276 , 7 kcal
Białko: 26,4 g
Tłuszcze: 8 , 4 g
Węglowodany: 27 , 0 g
Błonnik pokarmowy : 3 , 6 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/05/pierogi-leniwe.html