ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kasztany jadalne piekłam pierwszy raz, jednak dzięki temu przepisowi wyszły idealne. W środku miękkie, żółte, dokładnie takie jak trzeba. Kasztany kupił M. po tym, jak mu powiedziałam, że musimy je kiedyś zrobić. Zadziałał szybko! Cały dzień leżały w kuchni, aż w końcu przyszła na nie pora. M. stwierdził, że smakują jak słodki bób i zjadł prawie wszystkie. Mnie trochę mniej przypadły do gustu - może z jakimś sosem komponowałyby się lepiej? Trzeba spróbować następnym razem. Tak czy inaczej jeśli chcecie upiec kasztany jadalne, to koniecznie według tego przepisu!
Potrzebujemy:
kasztany jadalne, dowolna ilość
1. Kasztany myjemy ciepłą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Osuszone kładziemy płaską stroną na desce.
2. Każdego tak ułożonego kasztana (płaskim do dołu) nacinamy nożem po skosie aby powstał X. Trzeba to jednak robić bardzo ostrożnie - kasztany odskakują i można się skaleczyć (w rękę którą się kasztana trzyma). Proponuję zrobić większe nacięcia niż na zdjęciu, wtedy łatwiej będzie schodziła skórka po upieczeniu.
3.Kasztany układamy w garnku nacięciem w dół. Garnek podczas układania najlepiej żeby stał na wyłączonym palniku - żeby potem go nie przekładać bo kasztany się poprzekręcają. Zalewamy powoli wrzątkiem i wstawiamy na gaz. Gotujemy 15 minut na średnim ogniu.
4.Po ugotowaniu kasztany odcedzamy i układamy na najniższej kratce do pieczenia. Moją pokryłam folią aluminiową bo kasztany spadały. Układamy nacięciem do góry (czyli płaskim w dół). Wstawiamy na 15 minut na 220 stopni.
5. Po upieczeniu czekamy aż ostygną i zdejmujemy twardą skorupkę i tą drugą warstwę otoczki - trochę bardziej miękką. Jemy tylko żółte kasztany. Niektóre mogą być spleśniałe, od razu je wyrzucamy.
Podajemy jako dodatek do mięs lub ze słodkim sosem.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/01/pieczone-kasztany-krok-po-kroku.html