Wykonanie

Wczoraj na fanpage (link) opisywałam
płatki kukurydziane, które mają przyzwoity skład i o dziwo niską cenę (6,99 zł/1kg). Dzięki tym płatkom powstały dietetyczne nuggetsy. Kruche, soczyste i co najważniejsze - bez dodatku tłuszczu, w przeciwieństwie do tych z KFC. Dobrze sprawdzą się w chwilach słabości i ochoty na fast-foody. Do przyprawienia użyłam
papryki i
soli, ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyście użyli gotowej
przyprawy do kurczaka (najlepiej takiej bez
soli i glutaminianu
sodu) lub własnej
mieszanki przypraw.Składniki (3 porcje):500 g filetu z piersi indyka/kurczaka3,5 szklanki
płatków kukurydzianych2
jajka1 łyżeczka
słodkiej papryki0,5 łyżeczki
ostrej paprykisól1.
Mięso pokrój na kawałki.2.
Płatki kukurydziane drobno pokrusz, ja robiłam to po prostu rękoma.3. W misce wymieszaj
jajka z
przyprawami.4.
Mięso mocz najpierw w
jajku, następnie obtaczaj w płatkach i wykładaj na blachę z papierem do pieczenia.5. Piecz około 15-20 minut w zależności od wielkości kawałków, w 180 stopniach.Energia (1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik329 kcal42 , 7 g6 g25 g1 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)16 %85 %8 , 5 %9 %4 %
