Wykonanie
Czekoladki i pralinki to zawsze dobry pomysł na prezent. Każda okazja będzie dobra, żeby zaskoczyć bliską osobę czymś słodkim.Składniki na ok. 15 sztuk:100 g
deserowej czekolady2 łyżki
powideł śliwkowych2 łyżki
rodzynekkieliszek
whiskyDzień wcześniej
rodzynki zalać
alkoholem.
Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Rozpuścić nad parą. Foremkę do
czekoladek (użyłam silikonowej ) wysmarować
czekoladą, wstawić do lodówki a kiedy zastygnie wysmarować jeszcze raz. Powidła wymieszać z dwiema łyżkami roztopionej
czekolady. Kiedy boki z
czekolady zastygną, wrzucić do nich po kilka
rodzynek i nałożyć masę z powideł.
Wyrównać i całość pokryć równą warstwą
czekolady. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Gotowe
czekoladki delikatnie wyjąć z foremki.