ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie z powidłami

Ciasto francuskie z powidłami

nazwa

Wykonanie

Ciasto francuskie, mój cudowny ratunek na słodkie małe co nieco. Coraz częściej myślę, aby zrobić ciacho od podstaw, czy się zdecyduje - nie wiem. No ale coś w trawie piszczy;).
Dzisiaj francuza posmarowałam powidłami, które sama popełniłam. Ciacho zrolowałam, brutalnie przecięłam, wykręciłam niczym mokry ręcznik i do piekarnika wsadziłam.
Składniki:
arkusz ciasta francuskiego ok 30x40
5 łyżek powideł
cukier puder do obsypania
Wykonanie:
Rozwiń ciasto francuskie, wysmaruj całą powierzchnię powidłami.
Zwiń w rulon - wzdłuż dłuższego boku.
Rulon przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie ciasto natnij do połowy grubości (wzdłuż).
Potem wykręć (jak mokry ręcznik) przekręcając dwukrotnie.
Tak przygotowane ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 220*C około 15 minut.
Gotowe ciasto obsyp cukrem pudrem.
*Cukier puder można wymieszać z odrobiną cynamonu - doskonale smaki się komponują;)
Smacznego!
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/09/ciasto-francuskie-z-powidami.html