Wykonanie
Ciasto francuskie, mój cudowny ratunek na słodkie małe co nieco. Coraz częściej myślę, aby zrobić ciacho od podstaw, czy się zdecyduje - nie wiem. No ale coś w trawie piszczy;).Dzisiaj francuza posmarowałam powidłami, które sama popełniłam. Ciacho zrolowałam, brutalnie przecięłam, wykręciłam niczym mokry ręcznik i do piekarnika wsadziłam.

Składniki:arkusz
ciasta francuskiego ok 30x405 łyżek powideł
cukier puder do obsypania

Wykonanie:Rozwiń
ciasto francuskie, wysmaruj całą powierzchnię powidłami.
Zwiń w rulon - wzdłuż dłuższego
boku.Rulon przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Następnie ciasto natnij do połowy grubości (wzdłuż).
Potem wykręć (jak mokry ręcznik) przekręcając dwukrotnie.Tak przygotowane ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 220*C około 15 minut.Gotowe ciasto obsyp
cukrem pudrem.*
Cukier puder można wymieszać z odrobiną
cynamonu - doskonale smaki się komponują;)

Smacznego!