ßßß Cookit - przepis na Rolada bezowa z żurawiną

Rolada bezowa z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Zostały mi białka gdy przygotowywałam inne ciacho, więc postanowiłam wykorzystać je właśnie do rolady bezowej. Rolada z bitą śmietaną i żurawiną, która ma kwaskowy smak, więc idealnie smaki się równoważą.
Składniki:
2 białka
120g cukru pudru plus łyżka do śmietany
120g żurawiny ( u mnie suszona)
150ml śmietanki 30%
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną i lśniącą piane, dodając stopniowo cukier puder.
Blachę o wymiarach 23*36 wykładamy papierem do pieczenia.
Przykładamy masę bezową i pieczemy 20 minut w 160*C.
Gotową beze, jeszcze ciepłą zawijany w rulon wzdłuż krótszego boku - kładziemy na ścierkę i w niej zawijamy roladę.
Gdy rolada stygnie ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru.
Na wystudzoną - to ważne roladę rozsmarowujemy śmietana,a na niej układamy żurawinę.
Zwijamy, możemy obsypać cukrem pudrem i od razu podajemy.
Gdy rolada "czeka" w lodówce na gości, do spożycia, żurawina nasiąknie wilgocią śmietanki i będzie miękka, nie chrupiąca.
Wybór należy do Was, kiedy wcinacie. Nie dodaję w tym przypadku żelatyny do śmietany, gdyż błyskawicznie schodzi i nie ma takiej potrzeby. W mojej pierwszej dodałam z obawy że śmietana mi zjedzie, ale okazało się, że niepotrzebnie:)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/08/rolada-bezowa-z-zurawina.html