Wykonanie
Zostały mi
białka gdy przygotowywałam inne ciacho, więc postanowiłam wykorzystać je właśnie do rolady bezowej. Rolada z
bitą śmietaną i
żurawiną, która ma kwaskowy smak, więc idealnie smaki się równoważą.
Składniki:2
białka120g
cukru pudru plus łyżka do
śmietany120g
żurawiny ( u mnie suszona)150ml
śmietanki 30%Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną i lśniącą piane, dodając stopniowo
cukier puder.Blachę o wymiarach 23*36 wykładamy papierem do pieczenia.Przykładamy masę
bezową i pieczemy 20 minut w 160*C.Gotową
beze, jeszcze ciepłą zawijany w rulon wzdłuż krótszego
boku - kładziemy na ścierkę i w niej zawijamy roladę.Gdy rolada stygnie ubijamy
śmietanę z łyżką
cukru pudru.Na wystudzoną - to ważne roladę rozsmarowujemy
śmietana,a na niej układamy
żurawinę.Zwijamy, możemy obsypać
cukrem pudrem i od razu podajemy.Gdy rolada "czeka" w lodówce na gości, do spożycia,
żurawina nasiąknie wilgocią
śmietanki i będzie miękka, nie chrupiąca.Wybór należy do Was, kiedy wcinacie. Nie dodaję w tym przypadku
żelatyny do
śmietany, gdyż błyskawicznie schodzi i nie ma takiej potrzeby. W mojej pierwszej dodałam z obawy że
śmietana mi zjedzie, ale okazało się, że niepotrzebnie:)