ßßß Cookit - przepis na Babka Sernikowa

Babka Sernikowa

nazwa

Wykonanie

Gdy chcę zaskoczyć moich bliskich czymś nowym próbuje wizualnie inaczej podać "tradycyjne" dania. W tym przypadku padło na sernik. Gdy go zrobiłam, w formie babki, udekorowałam i podałam na stół, do końca rodzinka nie miała świadomości że będą wcinali sernik:) Takie chwile lubię , gdy po pierwszym kęsie padają słowa....ale to jest... Tak tak tym razem Sernik:)
Składniki:
twaróg półtłusty - 1100 gram
jajka - 8 sztuk
cukier - 400 gram
maka ziemniaczana - 100gram
budyń waniliowy - 1 sztuka
masło do smarowania blachy - 1 łyżka
sól - szczypta ( do ubijania białek)
pisaki cukrowe - do dekoracji
Wykonanie:
Na początku nastawiamy piekarnik na 200*C.
Gdy będziemy przygotowywać masę serową piekarnik będzie nagrzany.
Do melaksera (nie mielę sera) wrzucić pokrojony na mniejsze części ser twarogowy, dodać cukier i 8 żółtek.
Wszystko wymieszać na maksymalnych obrotach, gdy składniki się połączą wsypujemy budyń i po chwili mąkę ziemniaczaną.
Przekładamy masę do dużej miski.
Ubijamy białka ze szczyptą soli. Połowę białek dodajemy do masy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy całość.
Smarujemy blachę masłem wlewamy do niej masę serową i pierwsze 10 minut pieczemy w 200*C. potem zmniejszamy temperaturę do 120*C włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 40- 50 minut.
Gdy będzie gotowy zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze 1o minut z uchylonymi drzwiczkami. potem wyciągamy i zostawiamy tak do wystudzenia.
Przekładamy sernik na talerz lub paterę, dekorujemy w/g uznania:)
Smacznego!
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/02/babka-sernikowa.html