ßßß
Składniki:twaróg półtłusty - 1100 gramjajka - 8 sztukcukier - 400 grammaka ziemniaczana - 100grambudyń waniliowy - 1 sztukamasło do smarowania blachy - 1 łyżkasól - szczypta ( do ubijania białek)pisaki cukrowe - do dekoracji
Wykonanie:Na początku nastawiamy piekarnik na 200*C.Gdy będziemy przygotowywać masę serową piekarnik będzie nagrzany.Do melaksera (nie mielę sera) wrzucić pokrojony na mniejsze części ser twarogowy, dodać cukier i 8 żółtek.Wszystko wymieszać na maksymalnych obrotach, gdy składniki się połączą wsypujemy budyń i po chwili mąkę ziemniaczaną.Przekładamy masę do dużej miski.Ubijamy białka ze szczyptą soli. Połowę białek dodajemy do masy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy całość.Smarujemy blachę masłem wlewamy do niej masę serową i pierwsze 10 minut pieczemy w 200*C. potem zmniejszamy temperaturę do 120*C włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 40- 50 minut.Gdy będzie gotowy zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze 1o minut z uchylonymi drzwiczkami. potem wyciągamy i zostawiamy tak do wystudzenia.Przekładamy sernik na talerz lub paterę, dekorujemy w/g uznania:)Smacznego!