Wykonanie
Gdy chcę zaskoczyć moich
bliskich czymś nowym próbuje wizualnie inaczej podać "tradycyjne" dania. W tym przypadku padło na sernik. Gdy go zrobiłam, w formie babki, udekorowałam i podałam na stół, do końca rodzinka nie miała świadomości że będą wcinali sernik:) Takie chwile lubię , gdy po pierwszym kęsie
padają słowa....ale to jest... Tak tak tym razem Sernik:)

Składniki:
twaróg półtłusty - 1100 gram
jajka - 8 sztuk
cukier - 400 gram
maka ziemniaczana - 100gram
budyń waniliowy - 1 sztuka
masło do smarowania blachy - 1 łyżka
sól - szczypta ( do ubijania
białek)
pisaki cukrowe - do dekoracji

Wykonanie:Na początku nastawiamy piekarnik na 200*C.Gdy będziemy przygotowywać masę
serową piekarnik będzie nagrzany.Do melaksera (nie
mielę sera) wrzucić pokrojony na mniejsze części
ser twarogowy, dodać
cukier i 8
żółtek.Wszystko wymieszać na maksymalnych obrotach, gdy składniki się połączą wsypujemy
budyń i po chwili
mąkę ziemniaczaną.Przekładamy masę do dużej miski.Ubijamy
białka ze szczyptą
soli. Połowę
białek dodajemy do masy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część
białek i delikatnie mieszamy całość.Smarujemy blachę
masłem wlewamy do niej masę
serową i pierwsze 10 minut pieczemy w 200*C.
potem zmniejszamy temperaturę do 120*C włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 40- 50 minut.Gdy będzie gotowy zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze 1o minut z uchylonymi drzwiczkami.
potem wyciągamy i zostawiamy tak do wystudzenia.Przekładamy sernik na talerz lub paterę, dekorujemy w/g uznania:)Smacznego!