Wykonanie
Taka oto niespodzianka dla moich chłopaków. Zrobiona na szybko gdy dzieci spały. Inspiracja z książki "Desery ponad 100 wspaniałych przepisów".Składniki: 100 g
czekolady (70%), 150 ml
śmietanki 18%, 300 ml
śmietanki 30% lub 36%, 1 łyżka
cukru pudru, esencja rumowa,
rodzynki, marcepan (do dekoracji)Przygotowanie: W rondlu o grubym dnie umieścić
czekoladę oraz
śmietanę 18%. Ostrożnie podgrzewać, mieszać dosyć często żeby nic się nie przypaliło i czekać, aż
czekolada się roztopi. Wymieszać na gładką masę, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Śmietankę 30 lub 36% ubijać mikserem z dodatkiem
cukru pudru, aż stanie się gęsta, lecz nie sztywna. Do
śmietanki dodać kilka kropel esencji rumowej oraz ostudzoną masę
czekoladową i wymieszać mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie. Do pucharków włożyć łyżkę musu i posypać ją
rodzynkami, następnie wyłożyć trochę musu i znów posypać
rodzynkami, jak mamy jeszcze miejsce w pucharku jeszcze raz wyłożyć mus. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Przed podaniem udekorować. Ja posypałam
rodzynkami i zrobiłam różyczki z masy marcepanowej. można tez udekorować skrawkami
czekolady.