Wykonanie
Składniki na około 2 szklanki tahini: 4 szklanki ziaren
sezamu, 2/3 szklanki
oleju rzepakowego lub
słonecznikowegoPrzygotowanie:
Sezam wysypać na suchą dużą blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175ºC na około 8-10 minut. W trakcie
sezam zamieszać. Powinien się lekko zarumienić, nie pozwolić na zbrązowienie a tym bardziej przypalenie. Wyjąć, odstawić do ostudzenia (
sezam można również uprażyć na suchej patelni).Po tym czasie
sezam zmiksować w blenderze na jednolitą pastę. Proponuję dodawać
sezam powoli a nie całość na raz. W
masie nie powinno być widocznych ziaren
sezamu. Następnie dodać
olej i zmiksować na gładką masę.Tahini można przechowywać w zakręconym słoiku, w lodówce ok 2 -3 miesięcy.Właśnie sprawdziłam wartość kaloryczną
sezamu i się załamałam, wiedziałam że musi
mieć sporo, no bo robi się z niego alej, ale że ma aż 633kcal/100 gram to tego się nie spodziewałam.