Składniki:1,2 kg schabu bez kości100g żurawiny suszonej100g mięsa mielonego6 dużych plastrów szynki gotowanejprzyprawa do mięsaolejSposób przygotowania:Schab rozcinamy tak, aby powstał nam duży płat. Lekko rozcinamy tłuczkiem – aby mięso nie pryskało, nakrywamy je woreczkiem lub folia spożywczą.Mięso oprószamy przyprawą do mięsa z obydwu stron i lekko smarujemy olejem, aby przyprawa lepiej przylegała.Pośrodku schabu układamy plastry szynki, a na nie żurawinę wymieszaną z mięsem mielonym.Całość ściśle związujemy co ok. 3cm grubą nicią mi zawijamy ściśle w rękawie do pieczenia lub w folii spożywczej.Roladę wkładamy do rondla z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godziny.Z folii roladę odwijamy po dokładnym ostudzeniu.Smacznego!