Wykonanie
Żeby ozdoby z
czekolady były świecące , należy używać
czekolady temperowanej.Aby osiągnąć ten cel , trzeba rozpuścić
czekoladę do postaci płynnej, osiągając jej temperaturę około 45 stopni C. A jak to zrobić?Posiadaną ilość
czekolady dzielimy na dwie porcje: 2/3 całości i 1/3 całości
czekolady.Kawałki
czekolady (porcja 2/3) umieścić w suchym naczyniu i rozpuszczać w kąpieli
wodnej, lub mikrofali.W kąpieli
wodnej czyli naczynie z
czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą
wodą.Pamiętajmy , że do
czekolady nie może dostać się
woda.Drugą porcję( 1/3
czekolady) ścieramy na drobne wiórki.Do rozpuszczonej
czekolady wsypujemy
czekoladowe wiórki i mieszamy aż
czekolada się rozpuści.Tak przygotowaną
czekoladę należy od razu wykorzystywać do robienia dekoracji,W zależności od ilości
czekolady mamy na to kilka minut. (od 3 do 10)Jeżeli nie uda nam się zrobić w tym czasie wszystkich ozdób , to możemy ponownie powtórzyć procestemperowania
czekolady od początku . Oczywiście wykorzystując tą samą
czekoladę.żeby nie powtarzać całego procesu, temperowaną
czekoladę należy przetrzymywać w temperaturzeokoło 32 do 29 stopni C.