ßßß
Ubijanie pianyPamiętajcie, żeby jajo umyć przed użyciem.Oddzielając żółtko od białka uważajcie, żeby do białka nie dostało się żółtko,ani inne zanieczyszczenie, bądź kawałek skorupki, w przeciwnym razie nici z ubitej na sztywno piany.Łatwiej będzie ubić pianę z zimnego białka, takiego prosto z lodówki.Białko ubija się łatwiej, gdy doda się do niego odrobinę soli.Przekładając białko do jakiejkolwiek masy, czy to kremu, czy ciasta użyjcie drewnianej, a nie metalowej łyżki. Mieszajcie delikatnie, żeby krem/ciasto było puszyste.
Składniki (na 2 desery):200 g mascarpone,ok. 200g truskawek,4 ciastka gryczane (lub inne),1 żółtko jaja kurzego,1 białko jaja kurzego,2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego.
Przygotowanie:1) W niewielkiej miseczce ucieramy żółtko z cukrem, a następnie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy, do powstania jednolitej masy.2) Truskawki kroimy na pół lub w grube plastry (w zależności od wielkości truskawek).3) Przygotowujemy dwa naczynia, w których układamy na dnie po jednym pokruszonym ciastku, a następnie warstwę truskawek.4) Z jednego białka ubijamy pianę. i przekładamy drewnianą łyżką do masy z mascarpone. Delikatnie mieszamy.5) Masę przekładamy na ułożone w naczyniach truskawki, tak aby zostały przykryte. Warstwy powtarzamy, a na górę układamy same truskawki.6) Deser dobrze jest przykryć folią spożywczą i wstawić na jakiś czas do lodówki.Smacznego!