Wykonanie
Twórca filmu "Super Size Me" (polecam do obejrzenia) Morgan Spurlock napisał książkę na temat świata żywności typu fast food w Stanach Zjednoczonych. Bardzo przystepna książka, która dostarczy nam wielu szokujących informacji. Co prawda zostala wydana jakiś czas temu, bo w 2005 roku, ale w takim razie wyobraźmy sobie co dzieje się teraz, gdzie poza paroma przykładami walki o przeforsowanie zdrowej żywności, fast foody mają się świetnie.

Zachęcam do przeczytania, ale mam dla was kilka ciekawostek, na które natknęłam się czytając książkę: na nadwagę cierpi 65% Amerykanów z czego 30% jest otyłychhasło dzisiejszej kultury: "konsumuj, konsumuj i jeszcze więcej konsumuj"350ml
gazowanego napoju to 10 łyżeczek
cukru...restauracje wabią nas na jedzenie w rozmiarze XXL w korzystnej cenie - taka dobra cena, a taka duża porcja?
Mogę zaoszczędzić! Muszę się na to skusić!amerykański Big Mac uchodzi za największego na świecieduże ilości jedzenia typu fast food powodują zmęczenie, ospałość, rozbicie i obniżają zdolność kojarzenia informacji oraz nastrójzwięrzęta hodowlane są karmione padliną (smacznego)USDA współpracuje z Wielką Żywnością - wspomaga nadwyżki produktów rolnych, czy kupuje więcej tańszych
produktów mlecznych i wysyła je do szkolnych stołówek lub zmienia zalecenia żwyeienowe
cukier jest dodawany do frytek,
chleba,
sosów,
mielonek.
masła orzechowego,
sosu pomidorowego,
krakersów...