Wykonanie
Kuchnia skandynawska to nie tylko dania
rybne. Owszem Skandynawowie spożywają ich znacznie więcej niż inne nacje, ale ich kuchnia jest o wiele bardziej zróżnicowana i zaskakująca niż myślimy. To właśnie stąd pochodzi słynny stół z zakąskami zwany u nas szwedzkim stołem (smőrgåsbord), kanapki, kuleczki z
mięsa mielonego kötbullar, gravlax z
łososia, zapiekanki oraz gulasze z dodatkiem ryb czy
mięs (np. Pokusa Janssona), a także pyszne desery (m.in. wienerbröd). Zachęcam do podróży poprzez smaki Danii, Norwegii i Szwecji, które tworzą Skandynawię. Dopuszczam także potrawy pochodzące z takich państw nordyckich jak Finlandia czy Islandia, które są blisko związane z nimi kulturowo i kulinarnie.Bardzo mało jest książek kucharskich z przepisami kuchni skandynawskiej na naszym rynku, proszę zatem o cytowanie źródeł i opisywanie historii/ciekawostek dotyczących tej kuchni, chętnie poczytamKażdy wpis musi być zatytułowany nazwą potrawy i zawierać jej zdjęcie. Dobrze byłoby, gdybyście zaznaczyli z jakiego
kraju dana potrawa pochodzi.Wpisy nie oznaczone bannerkiem akcji lub
linkiem do zaproszenia z mojego bloga, będą odrzucane. Dodanie bannerka akcji w szpalcie bocznej bloga nie jest warunkiem wystarczającym do akceptacji przepisu, przecież chodzi o oznaczenie danego wpisu, prawda?