Wykonanie
Kochani! Rok temu zorganizowałam akcję kuchnia skandynawska bardzo spontanicznie i byłam bardzo zadowolona z jej efektów. Zebraliśmy razem 70 przepisów. W tym roku mam nadzieję na znacznie więcej 😉Przygotowujemy potrawy
rodem z Danii, Norwegii oraz Szwecji, które tworzą Skandynawię. Dopuszczam także potrawy pochodzące z takich państw nordyckich jak Finlandia czy Islandia, które są blisko związane z nimi kulturowo i kulinarnie.Każdy wpis musi być zatytułowany konkretną nazwą potrawy i zawierać jej zdjęcie. Dobrze byłoby, gdybyście zaznaczyli z jakiego
kraju dana potrawa pochodzi oraz podali źródło.Wpisy nie oznaczone banerkiem akcji lub
linkiem do zaproszenia z mojego bloga, będą odrzucane. Dodanie banerka akcji w szpalcie bocznej bloga nie jest warunkiem wystarczającym do akceptacji przepisu.Zapraszam do przejrzenia ubiegłorocznego podsumowania akcji.Kuchnia skandynawska to nie tylko dania
rybne. Owszem Skandynawowie spożywają ich znacznie więcej niż inne nacje, ale ich kuchnia jest o wiele bardziej zróżnicowana i zaskakująca niż myślimy. To właśnie stąd pochodzi słynny stół z zakąskami zwany u nas szwedzkim stołem (smőrgåsbord), kanapki, kuleczki z
mięsa mielonego kötbullar, gravlax z
łososia, zapiekanki oraz gulasze z dodatkiem ryb czy
mięs (np. Pokusa Janssona), a także pyszne desery (m.in. wienerbröd). Bardzo mało jest książek kucharskich dotyczących kuchni skandynawskiej na polskim rynku, zatem przy okazji chciałabym abyście podali jak najwięcej tytułów i źródeł internetowych, z jakich korzystacie przy okazji przygotowywania potraw tej kuchni.W razie pytań i wątpliwości proszę o kontakt mailowy na
[email protected].Oto kod HTML do blogowego banerka akcji, kody z agregatorów znajdziecie na właściwych portalach: