Wykonanie
Domowych, zdrowych przekąsek nigdy dość! Dziś przepis na chrupiące orzeszki z
cieciorki, taka drobna alternatywa dla
orzeszków ziemnych w chrupiącej skorupce.Jeśli chodzi o składniki potrzebujesz ich niewiele, wystarczy:
CieciorkaOliwa z oliwekulubione
przyprawy
Sposób przygotowania:
Cieciorkę namaczamy w zimnej wodzie i pozostawiamy na około 12 godzin. Ja namoczyłam z wieczora ziarna a rano ugotowałam do miękkości. Ugotowaną
cieciorkę, odlewamy, skrapiamy delikatnie
oliwą oraz posypujemy ulubionymi
przyprawami. Przygotowując po raz pierwszy orzeszki z
cieciorki wykorzystałam słodką oraz
ostrą paprykę,
imbir,
curry oraz odrobinę
soli.

Przyprawioną
cieciorkę układamy luźno na blaszce i wstawiamy do rozgrzanego do 170° piekarnika. Orzeszki z
cieciorki pieczemy ok 40 minut, co pewien czas przewracając. Czekamy aż chwilę przestygną i możemy chrupać naszą zdrową przekąskę.Przygotowanie orzeszków z
cieciorki jest bardzo proste, smak można dowolnie zmieniać według własnych upodobań lub dostępnych akurat przypraw. I co najważniejsze orzeszki z
cieciorki są fantastyczną alternatywą dla
solonych orzeszków ziemnych czy też bardziej kalorycznej wersji orzeszków w chrupiących panierkach. Porcja 100g orzeszków z
cieciorki zawiera ok 170 kcal, przy czym
solone orzeszki ziemne zawierają, aż 600 kcal! Różnica znacząca zatem może warto od czasu do czasu dla odmiany pochrupać orzeszki z cieciorki?

A Wy macie swoje sprawdzone sposoby na zdrowe przekąski?PozdrawiamSmakUlaPodziel się...