Wykonanie
To super prosty i szybki sposób na naturalną
słodycz ze sporą ilością błonnika, dobrego dla jelit. Mielony, odtłuszczony len jest produktem pozostałym po tłoczeniu
oleju lnianego i może spełnić rolę plastycznej
mąki. Błonnik, który się w nim znajduje, jest łagodny dla jelit i wykazuje działanie ochronne.
Mleko kokosowe dodaje smaku i energii, a
daktyle słodyczy.

Składniki (na około 25 pralinek wielkości dużego
orzecha włoskiego)1 , 5 szklanki mielonego lnu złotego, odtłuszczonego (u mnie Oleofarm)1 szklanka
mąki kokosowej2 szklanki
suszonych daktyli (3 pełne garście)1 szklanka płynnego
mleka kokosowego (u mnie Real Thai)0,5 szklanki
wody mineralnejszczypta
soliwiórki do obtoczenia pralinek (około 50 g)


Przygotowanie
Daktyle sparzyć wrzątkiem i zalać gorącą
wodą tak, aby tylko przykryła
daktyle.
Mąkę kokosową wymieszać z mielonym lnem i
solą. Gdy
daktyle zmiękną, zmiksować je wraz z
wodą, w której się moczyły i dodać do suchych składników. Wlać
wodę i
mleko kokosowe i dobrze wyrobić, aby składniki się połączyły. Masa powinna być bardzo elastyczne i jednolita. Jeżeli jest zbyt twarda, można dodać jeszcze nieco
mleka kokosowego lub
wody. Z gotowej masy zwilżonymi
wodą dłońmi formować kulki i obtaczać je w
kokosowych wiórkach. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C przez około 22 minuty.Uwaga: praliny można jeść również bez pieczenia, ale wtedy powinny być szybko spożyte. Można je przechowywać w lodówce przez około 2 dni.