ßßß Cookit - przepis na Pralinki kokosowo – lniane z daktylami

Pralinki kokosowo – lniane z daktylami

nazwa

Wykonanie

To super prosty i szybki sposób na naturalną słodycz ze sporą ilością błonnika, dobrego dla jelit. Mielony, odtłuszczony len jest produktem pozostałym po tłoczeniu oleju lnianego i może spełnić rolę plastycznej mąki. Błonnik, który się w nim znajduje, jest łagodny dla jelit i wykazuje działanie ochronne. Mleko kokosowe dodaje smaku i energii, a daktyle słodyczy.
Składniki (na około 25 pralinek wielkości dużego orzecha włoskiego)
1 , 5 szklanki mielonego lnu złotego, odtłuszczonego (u mnie Oleofarm)
1 szklanka mąki kokosowej
2 szklanki suszonych daktyli (3 pełne garście)
1 szklanka płynnego mleka kokosowego (u mnie Real Thai)
0,5 szklanki wody mineralnej
szczypta soli
wiórki do obtoczenia pralinek (około 50 g)
Przygotowanie
Daktyle sparzyć wrzątkiem i zalać gorącą wodą tak, aby tylko przykryła daktyle. Mąkę kokosową wymieszać z mielonym lnem i solą. Gdy daktyle zmiękną, zmiksować je wraz z wodą, w której się moczyły i dodać do suchych składników. Wlać wodę i mleko kokosowe i dobrze wyrobić, aby składniki się połączyły. Masa powinna być bardzo elastyczne i jednolita. Jeżeli jest zbyt twarda, można dodać jeszcze nieco mleka kokosowego lub wody. Z gotowej masy zwilżonymi wodą dłońmi formować kulki i obtaczać je w kokosowych wiórkach. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C przez około 22 minuty.
Uwaga: praliny można jeść również bez pieczenia, ale wtedy powinny być szybko spożyte. Można je przechowywać w lodówce przez około 2 dni.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/06/pralinki-kokosowo-lniane-z-daktylami.html