ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy pudding CHIA z wiórkami kokosowymi

Czekoladowy pudding CHIA z wiórkami kokosowymi

nazwa

Wykonanie

Wczoraj wieczorem postanowiłam wreszcie przygotować pudding CHIA. Do tej pory nasionka szałwii hiszpańskiej dodawałam jedynie do smoothies czy jogurtu ale ten ogrom przepisów na puddingi na które natrafiałam na blogach zainspirował mnie do tego bym i ja spróbowała. Pudding jest pyszny! Nasionka CHIA nie mają jakiegoś określonego smaku a poza tym można dowolnie kombinować z dodatkami więc naprawdę można poeksperymentować :)
Nasiona szałwii hiszpańskiej są zaliczane do grupy najbardziej wartościowych pokarmów (superfoods czyli tzw. superżywność). Stanowią bogate roślinne źródło kwasów Omega-3 oraz błonnika! Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Koszt to około 10 zł za 150g. Dzienna dawka dla dorosłego człowieka to około 3 łyżeczki nasionek.
Przygotowanie puddingu:
Wieczorem 3/4 szklanki czekoladowego mleka sojowego wymieszałam w słoiku z dwoma łyżkami nasion CHIA. Odstawiłam do lodówki. Po około godzinie kilkakrotnie mocno wstrząsnełam słoikiem bo to by nasionka się nie posklejały. Rano jeszcze raz dokładnie wymieszałam. Podałam z wiórkami kokosowymi i mandarynką.
Przy okazji mogę się pochwalić, że dołączyłam do grona osób które mają już w posiadaniu pierwszą książkę Ani Lewandowskiej. Jestem mega zachwycona! Zarówno przepisy jak i część "teoretyczna" jest przedstawiona w bardzo jasny i przystępny sposób. Przepisy są bardzo proste w wykonaniu i ciekawe no i na dodatek opatrzone cudownymi zdjęciami! Jeśli ktoś się waha to ja jak najbardziej polecam - przeczytałam ją w dwa dni :)
Źródło:http://www.slodkalatte.pl/2014/11/czekoladowy-pudding-chia-z-wiorkami.html