Wykonanie
mar 20th Przygotowanie zakwasu na kolejny
chleb w 3 etapachGdy po raz pierwszy wyhodowaliśmy zakwas pszenny lub żytni, mamy go tak dużo, że wystarczy do upieczenia
chleba, a pozostałe 50-100g odkładamy do lodówki, A co jak znów przyjdzie nam ochota na świeży chlebek?Wtedy zaczynamy proces przygotowywania zakwasu, który przebiega w 3 fazach. U nas wygląda to następująco:I W przeddzień pieczenia ok. godz. 17.00 wyjmujemy z lodówki nasz zakwas pszenny lub żytni (zależy jaki
chleb zamierzamy upiec), dodajemy do niego 50-100g
mąki pełnoziarnistej żytniej do żytniego, a pszennej do pszennego i taką samą ilość letniej
wody. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (30-35°C) na 5 godzin.II Około godziny 22.00 znów dosypujemy 50-100g
mąki i dolewamy tyle samo
wody. Mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem w miejscu o temp. ok. 22-25°C na 8-11h (np. na noc).III Około 8.00 rano dodajemy jeszcze jedną 50-100-gramową porcję
mąki i
wody, mieszamy i umieszczamy w cieple (30-35°C) na 4 godziny.

Ilość
mąki i
wody zależy od tego, ile zakwasu potrzebujemy. Np. gdy mamy 100g zakwasu, a chcemy
mieć 300g i jeszcze trochę, aby włożyć na następny raz do lodówki, na każdym etapie dodajemy 50g
mąki i 50g
wody = mieliśmy 100g, rozmnożyliśmy je do 400g, z czego 100g ponownie chowamy. Ważne, żeby w każdej fazie dodawać raczej jednakową ilość
mąki.Zaraz będziemy piekli
pszenny chleb razowy 100% !