ßßß Cookit - przepis na SZYBKIE PRZEKĄSKI - część 4

SZYBKIE PRZEKĄSKI - część 4

nazwa

Wykonanie

Słone paluszki? Bardzo znana przekąska a raczej przegryzka ;) na imprezach.
Oto inna wersja paluszków-świderków, równie kruchych ale z serem i ziołami prowansalskimi.
Składniki:
ciasto francuskie
zioła prowansalskie
sól
ser żółty tarty
Ciasto francuskie kroimy w paski. Na każdym pasku układamy starty żółty ser, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Każdy fragment takiego ciasta delikatnie przekształcamy w świderek. Trzymając ciasto z dwóch stron, z jednej skręcając w prawą, z drugiej w lewą stronę.
Świderki układamy na papierze do pieczenia, jeden obok drugiego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 min ( 180C ).
Źródło:http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/05/szybkie-przekaski-czesc-4.html