Wykonanie
By MagicPot, 12 sierpnia 2015Wiele
razy spotkaliście się z
figami pod różną postacią – ja pierwszy raz usłyszałam o nich będąc jeszcze nastolatką gdy firma Onken wprowadziła na regały sklepowe
jogurt brzoskwiniowo –
figowy. Byłam ogromną fanką tego smaku. Gdy
owoce figi pojawiły się w sklepach, kilkakrotnie podchodziłam do nich z zamiarem nabycia, lecz nie miałam pomysłu jak je przygotować. I tak pewnego dnia znajomy podpowiedział mi prosty przepis na deser z fig:
figi zapiekane z gorgonzolą. Była to dla mnie miła niespodzianka smaków.Przygotowany deser był dla dwóch osób.cztery
świeże figiokoło 50g
seru gorgonzolacztery łyżeczki naturalnego
mioduPrzygotowanie fig zajmie kilka minut, tak więc wpierw nastawiamy piekarnik na 150 stopni.
Figi dokładnie myjemy i z góry nacinamy je w krzyżyk na głębokość około 1 cm.Delikatnie rozchylamy nacięte
boczki figi. Nie wycinamy nasion ze środka – można je delikatnie ścisnąć, by wszystkie składniki się zmieściły.Do środka każdej
figi nakładamy wpierw po łyżeczce
miodu – nie przejmujcie się jeżeli
miód Wam spłynie.Następnie na wierzchu nakładamy po łyżeczce
sera gorgonzola – jeżeli mamy duże
figi to możemy nałożyć więcej
sera.Gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy
figi na 10 minut – najlepszym wyznacznikiem będzie gdy
ser zacznie się rozpływać i spływać po figach.Jeżeli posiadacie małe naczynka, które można wstawić do piekarnika, to każdą z fig można zapiekać oddzielnie – dzięki temu
miód, który się rozpuści i wypłynie pozostanie w talerzyku w którym będziemy podawać deser.Smacznego!Polecam inne przepisy na desery: