ßßß Cookit - przepis na Figi zapiekane z gorgonzolą

Figi zapiekane z gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 12 sierpnia 2015
Wiele razy spotkaliście się z figami pod różną postacią – ja pierwszy raz usłyszałam o nich będąc jeszcze nastolatką gdy firma Onken wprowadziła na regały sklepowe jogurt brzoskwiniowofigowy. Byłam ogromną fanką tego smaku. Gdy owoce figi pojawiły się w sklepach, kilkakrotnie podchodziłam do nich z zamiarem nabycia, lecz nie miałam pomysłu jak je przygotować. I tak pewnego dnia znajomy podpowiedział mi prosty przepis na deser z fig: figi zapiekane z gorgonzolą. Była to dla mnie miła niespodzianka smaków.
Przygotowany deser był dla dwóch osób.
cztery świeże figi
około 50g seru gorgonzola
cztery łyżeczki naturalnego miodu
Przygotowanie fig zajmie kilka minut, tak więc wpierw nastawiamy piekarnik na 150 stopni.
Figi dokładnie myjemy i z góry nacinamy je w krzyżyk na głębokość około 1 cm.
Delikatnie rozchylamy nacięte boczki figi. Nie wycinamy nasion ze środka – można je delikatnie ścisnąć, by wszystkie składniki się zmieściły.
Do środka każdej figi nakładamy wpierw po łyżeczce miodu – nie przejmujcie się jeżeli miód Wam spłynie.
Następnie na wierzchu nakładamy po łyżeczce sera gorgonzola – jeżeli mamy duże figi to możemy nałożyć więcej sera.
Gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy figi na 10 minut – najlepszym wyznacznikiem będzie gdy ser zacznie się rozpływać i spływać po figach.
Jeżeli posiadacie małe naczynka, które można wstawić do piekarnika, to każdą z fig można zapiekać oddzielnie – dzięki temu miód, który się rozpuści i wypłynie pozostanie w talerzyku w którym będziemy podawać deser.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na desery:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/08/12/figi-zapiekane-z-gorgonzola