Wykonanie
Nie każdy wie, ale
wątróbka drobiowa ma bardzo małą ilość węglowodanów - dlatego spośród różnych (z
indyka, wieprzowej) zdecydowałam się właśnie na tą drobiową.Potrzebne będą:-
wątróbka drobiowa (około 600 g - ale po oczyszczeniu i wycięciu wszystkiego co nieładne zostało mi około 415 g)-
cebula 40 g-
masło 30 g-
sól,
pieprz,
vegeta, beztłuszczowy spray PamNa małej patelni rozpuścić 20 g
masła,
cebulę pokroić w drobne piórka i wrzucić na patelnię, doprawić
vegetą oraz
pieprzem. Smażyć na małym ogniu aby uniknąć przypalenia,
cebula ma zmięknąć i się ładnie zeszklić.
Wątróbkę umyć i oczyścić z włókien i żyłek. Drugą patelnię rozgrzać i spryskać sprayem beztłuszczowym.
Wątróbkę podsmażać na patelni, gdy zacznie się już trochę rumienić dodać 10 g
masła i doprawić obficie
pieprzem. W razie potrzeby można dodatkowo spryskać sprayem Pam. Gdy już się dobrze zarumieni z każdej ze stron doprawić
solą oraz dołożyć
cebulę i wszystko razem jeszcze chwilę smażyć.
Składniki odżywcze dla 1 porcji 100 g (w
sumie wyszło 300 g po usmażeniu)
Białko: 26,62 gWęglowodany: 2 , 01 gTłuszcze: 16 , 83 gKcal: 265Naprawdę smaczna odmiana od
kurczaka na diecie :)