Wykonanie
Nie każdy wie, ale
wątróbka drobiowa ma bardzo małą ilość węglowodanów - dlatego spośród różnych (z
indyka, wieprzowej) zdecydowałam się właśnie na tą drobiową.
Potrzebne będą:
-
wątróbka drobiowa (około 600 g - ale po oczyszczeniu i wycięciu wszystkiego co nieładne zostało mi około 415 g)
-
cebula 40 g
-
masło 30 g
-
sól,
pieprz,
vegeta, beztłuszczowy spray Pam
Na małej patelni rozpuścić 20 g
masła,
cebulę pokroić w drobne piórka i wrzucić na patelnię, doprawić
vegetą oraz
pieprzem. Smażyć na małym ogniu aby uniknąć przypalenia,
cebula ma zmięknąć i się ładnie zeszklić.
Wątróbkę umyć i oczyścić z włókien i żyłek. Drugą patelnię rozgrzać i spryskać sprayem beztłuszczowym.
Wątróbkę podsmażać na patelni, gdy zacznie się już trochę rumienić dodać 10 g
masła i doprawić obficie
pieprzem. W razie potrzeby można dodatkowo spryskać sprayem Pam. Gdy już się dobrze zarumieni z każdej ze stron doprawić
solą oraz dołożyć
cebulę i wszystko razem jeszcze chwilę smażyć.
Składniki odżywcze dla 1 porcji 100 g (w
sumie wyszło 300 g po usmażeniu)
Białko: 26,62 g
Węglowodany: 2 , 01 g
Tłuszcze: 16 , 83 g
Kcal: 265
Naprawdę smaczna odmiana od
kurczaka na diecie :)