ßßß Cookit - przepis na WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULĄ

WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULĄ

nazwa

Wykonanie

Nie każdy wie, ale wątróbka drobiowa ma bardzo małą ilość węglowodanów - dlatego spośród różnych (z indyka, wieprzowej) zdecydowałam się właśnie na tą drobiową.
Potrzebne będą:
- wątróbka drobiowa (około 600 g - ale po oczyszczeniu i wycięciu wszystkiego co nieładne zostało mi około 415 g)
- cebula 40 g
- masło 30 g
- sól, pieprz, vegeta, beztłuszczowy spray Pam
Na małej patelni rozpuścić 20 g masła, cebulę pokroić w drobne piórka i wrzucić na patelnię, doprawić vegetą oraz pieprzem. Smażyć na małym ogniu aby uniknąć przypalenia, cebula ma zmięknąć i się ładnie zeszklić.
Wątróbkę umyć i oczyścić z włókien i żyłek. Drugą patelnię rozgrzać i spryskać sprayem beztłuszczowym. Wątróbkę podsmażać na patelni, gdy zacznie się już trochę rumienić dodać 10 g masła i doprawić obficie pieprzem. W razie potrzeby można dodatkowo spryskać sprayem Pam. Gdy już się dobrze zarumieni z każdej ze stron doprawić solą oraz dołożyć cebulę i wszystko razem jeszcze chwilę smażyć.
Składniki odżywcze dla 1 porcji 100 g (w sumie wyszło 300 g po usmażeniu)
Białko: 26,62 g
Węglowodany: 2 , 01 g
Tłuszcze: 16 , 83 g
Kcal: 265
Naprawdę smaczna odmiana od kurczaka na diecie :)
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/09/WATROBKA-DROBIOWA-Z-CEBULA.html