ßßß Cookit - przepis na Pieczone żeberka z powidłami

Pieczone żeberka z powidłami

nazwa

Składniki

Wykonanie

... gotowanie, pieczenie, tworzenie czegoś z niczego ma w sobie coś czarodziejskiego. Krojenie, siekanie, mieszanie, tłuczenie, wąchanie, próbowanie - to działania nie tylko twórcze, ale zwyczajnie zajmujące głowę. Wszystko to skutecznie wygania z moich myśli mniejsze i większe smutki. Smutki - sio !
niedziela, 30 marca 2014
Lubimy żeberka :) Pieczone, miękkie i delikatne, ale z chrupiącą skórką nasyconą śliwkową słodyczą - są chyba najlepsze !
Składniki na 2 osoby :
ok. 1/2 kg niezbyt tłustych, mięsnych żeberek wieprzowych
1 duża cebula
6 łyżek ciemnego sosu sojowego
6 łyżek sosu Worcester
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki przecieru pomidorowego
4-5 łyżek powideł śliwkowych
3 łyżki oleju
Przygotowanie :
Cebulę siekam na drobno, przekładam do miseczki. Dolewam sos sojowy i Worcester, dodaję powidła, sól i przecier, mieszam dokładnie. Powstałym sosem dokładnie nacieram żeberka, przekładam je do miski, przykrywam folią spożywczą i zostawiam w lodówce na kilka godzin lub całą noc.
Wykładam żeberka razem z sosem z miski na niedużą blaszkę pokrytą olejem, przykrywam folią aluminiową i piekę w temperaturze 220 stopni C. przez ok. godzinę. Po tym czasie na każdą porcję wykładam grubą na ok. pół centymetra warstwę powideł śliwkowych, polewam sosem z dnia blachy ( tak robię jeszcze 2-3 razy) i piekę bez przykrycia jeszcze ok. 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 200 stopni C.
Podaję z kaszą .
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/pieczone-zeberka-z-powidami.html