Wykonanie

... gotowanie, pieczenie, tworzenie czegoś z niczego ma w sobie coś czarodziejskiego. Krojenie, siekanie, mieszanie, tłuczenie, wąchanie, próbowanie - to działania nie tylko twórcze, ale zwyczajnie zajmujące głowę. Wszystko to skutecznie wygania z moich myśli mniejsze i większe smutki. Smutki - sio !niedziela, 30 marca 2014Lubimy
żeberka :) Pieczone, miękkie i delikatne, ale z chrupiącą skórką nasyconą
śliwkową słodyczą - są chyba najlepsze !



Składniki na 2 osoby :ok. 1/2 kg niezbyt tłustych,
mięsnych żeberek wieprzowych1 duża
cebula6 łyżek ciemnego
sosu sojowego6 łyżek
sosu Worcester1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
przecieru pomidorowego4-5 łyżek
powideł śliwkowych3 łyżki
olejuPrzygotowanie :
Cebulę siekam na drobno, przekładam do miseczki. Dolewam
sos sojowy i Worcester, dodaję powidła,
sól i przecier, mieszam dokładnie. Powstałym sosem dokładnie nacieram
żeberka, przekładam je do miski, przykrywam folią spożywczą i zostawiam w lodówce na kilka godzin lub całą noc.Wykładam
żeberka razem z sosem z miski na niedużą blaszkę pokrytą
olejem, przykrywam folią aluminiową i piekę w temperaturze 220 stopni C. przez ok. godzinę. Po tym czasie na każdą porcję wykładam grubą na ok. pół centymetra warstwę
powideł śliwkowych, polewam sosem z dnia blachy ( tak robię jeszcze 2-3
razy) i piekę bez przykrycia jeszcze ok. 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 200 stopni C.Podaję z
kaszą .Przepis autorski.

