ßßß
... gotowanie, pieczenie, tworzenie czegoś z niczego ma w sobie coś czarodziejskiego. Krojenie, siekanie, mieszanie, tłuczenie, wąchanie, próbowanie - to działania nie tylko twórcze, ale zwyczajnie zajmujące głowę. Wszystko to skutecznie wygania z moich myśli mniejsze i większe smutki. Smutki - sio !środa, 22 stycznia 2014Mięciutki, kremowy por i zdecydowany smak łososia, a wszystko zapieczone w chrupiącym cieście francuskim. Pyszne! Pyszne :)
Składniki :1 por na osobę (wybieram jak najgrubsze, z dużą białą częścią)ok. 100 g. łososia wędzonego na 1 porapo 1/2 blatu gotowego ciasta francuskiego na porcję2 łyżki oliwyłyżka masłasól, pieprz do smaku
Przygotowanie :Odkrajam białe części pora, myję je dokładnie pod bieżącą wodą. Trzonkiem drewnianej łyżki delikatnie wypycham środek każdego pora, tak by powstał otwór o średnicy ok. 1,5-2 cm ( jak na zdjęciu). Nadziewam powstałe wolne miejsce łososiem. Tak powstałe porowe roladki smażę z każdej strony na oliwie na patelni grillowej na małym ogniu . W trakcie smażenia przyprawiam solą i pieprzem. Gdy pory są już z każdej strony delikatnie rumiane, dodaję masło i pod pokrywką duszę je przez ok. 5 minut.Zdejmuję z patelni, studzę. Chłodne roladki zawijam w porcję ciasta francuskiego i piekę przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Podaję gorące, pokrojone na kawałki. Podaję z sałatą.
Przepis autorski.