Wykonanie

... gotowanie, pieczenie, tworzenie czegoś z niczego ma w sobie coś czarodziejskiego. Krojenie, siekanie, mieszanie, tłuczenie, wąchanie, próbowanie - to działania nie tylko twórcze, ale zwyczajnie zajmujące głowę. Wszystko to skutecznie wygania z moich myśli mniejsze i większe smutki. Smutki - sio !środa, 22 stycznia 2014Mięciutki, kremowy
por i zdecydowany smak
łososia, a wszystko zapieczone w chrupiącym cieście francuskim. Pyszne! Pyszne :)

Składniki :1
por na osobę (wybieram jak najgrubsze, z dużą białą częścią)ok. 100 g.
łososia wędzonego na 1
porapo 1/2 blatu gotowego
ciasta francuskiego na porcję2 łyżki
oliwyłyżka
masłasól,
pieprz do smaku

Przygotowanie :Odkrajam białe części
pora, myję je dokładnie pod bieżącą
wodą. Trzonkiem drewnianej łyżki delikatnie wypycham środek każdego
pora, tak by powstał otwór o średnicy ok. 1,5-2 cm ( jak na zdjęciu). Nadziewam powstałe wolne miejsce
łososiem. Tak powstałe
porowe roladki smażę z każdej strony na
oliwie na patelni grillowej na małym ogniu . W trakcie smażenia przyprawiam
solą i
pieprzem. Gdy
pory są już z każdej strony delikatnie rumiane, dodaję
masło i pod pokrywką duszę je przez ok. 5 minut.Zdejmuję z patelni, studzę. Chłodne roladki zawijam w porcję
ciasta francuskiego i piekę przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Podaję gorące, pokrojone na kawałki. Podaję z
sałatą.

Przepis autorski.