Wykonanie
Jeżeli lubicie
masła orzechowe to ten przepis jest definitywnie dla Was – Domowe
masło migdałoweWszyscy wiemy, że
migdały są bardzo zdrowe – zawierają dużo błonnika, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinniśmy wprowadzić je do naszej diety. Nie ma również niż lepszego niż naturalne, samodzielnie przygotowane
masło migdałowe bez konserwantów ani sztucznych dodatków.Przepis na
masło migdałowe jest bardzo prosty – wystarczy je po prostu długo miksować do osiągnięcia kremowej konsystencji kiedy
migdały puszczą już swoje tłuszcze. Pamiętajmy aby regularnie zeskrobywać masę
migdałową ze ścianek blendera, kontrolować temperaturę blendera i robić przerwy w miksowaniu aby sprzęt nam się nie przegrzał.Normalnym zjawiskiem jest dym albo para która wydobywa się po otworzeniu blendera.
Migdały bardzo mocno nagrzewają się podczas miksowania i ciepło w ten sposób znajduje swoje ujście. O ile nie czujecie zapachu spalenizny wszystko jest w porządkuDomowe
masło migdałowe można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce około tygodnia .

Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania:W
sumie: 15 minutSkładniki200 g
migdałówOpcjonalnie½ łyżeczki ekstraktu ze
stewii¼ łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie
Migdały bez obierania wrzucić do kielicha blendera i zmiksować.Po kilku chwilach
migdały zamienią się w proszek, w miarę dłuższego miksowania zaczną puszczać
soki. Miksować je przez około 10-15 minut co chwilę zeskrobując masę ze ścianek blendera.Miksując kolejne kilka minut doprowadzić do kremowej konsystencji. Pod koniec miksowania można dodać ekstrakt ze
stewii i
cynamon. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 100 g Kalorie: 572 kcal Tłuszcze: 52 g Węglowodany: 20,5 g Błonnik: 12,9 g
Białko: 20 g3 . 2.2925