Wykonanie
Lubię
kawę i chociaż nie powinnam jej pić to czasami oszukuję. W gorący dzień lubię zrobić sobie
kawę mrożoną i delektować się nią jak deserem. Smakuje pysznie i orzeźwia.
składniki na 2 porcje:4 duże gałki
lodów śmietankowych3 duże , dojrzałe
morele250 ml zimnego
mleka4 czubate łyżeczki
kawy rozpuszczalnej5 kostek
lodu2 łyżeczki
cukru trzcinowego2 łyżki Liqueur Abricot czyli
likieru morelowegosposób przygotowania:
morele umyłam, usunęłam pestki i bardzo
ostrym nożykiem ścięłam skórkę - miąższ pokroiłam drobno. Lekko miękkie
lody przełożyłam do miseczki, dodałam posiekane
owoce i dokładnie wymieszałam - odstawiłam do zamrażarki. Gdy
lody zamarzły do pojemnika blendera wlałam
mleko. Dosypałam
cukier,
kawę, dolałam
likier i dorzuciłam lekko skruszony
lód - zmiksowałam na piankę. Od razu przelałam - przełożyłam - do szerokich filiżanek, do mniej więcej połowy wysokości. Do każdej nałożyłam po dwie kulki
lodów z
morelami. Oprószyłam
trzcinowym cukrem i podałam od razu. Nie ma to jak zimna
kawa w upalny dzień :D