ßßß Cookit - przepis na Ryż do sushi

Ryż do sushi

Wykonanie

Składniki:
Ryż – 1 szklanka (250 g),
woda – 1 szklanka i 1-2 łyżki,
ocet ryżowy – 2 łyżki,
cukier – 1,5 łyżki,
sól – niecała łyżeczka (6 g)
Ryż dokładnie płuczemy i moczymy przez około 30 min. Następnie odsączamy na sitku bądź durszlaku.
Wsypujemy ryż do garnka, zalewamy w wodą, garnek przykrywamy doprowadzamy do wrzenia (ok. 5 -7 min.) redukujemy płomień na najmniejszy i gotujemy 10 min. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i czekamy 10 min.
Przygotowujemy awase-zu. W naczyniu rozpuszczamy w occie ryżowym sól i cukier.
Po ugotowaniu ryż przekładamy do miski, skrapiamy awase-zu (1-2 łyżki na szklankę ryżu) i wachlując ryż (nie siebie) delikatnie go mieszamy drewnianą łopatką przecinając większe gródki.
Ryż przechowujemy w misce przykryty lekko wilgotną ściereczką. Nie schładzamy.
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2014/09/ryz-do-sushi.html