Wykonanie
Składniki:
Ryż – 1 szklanka (250 g),
woda – 1 szklanka i 1-2 łyżki,
ocet ryżowy – 2 łyżki,
cukier – 1,5 łyżki,
sól – niecała łyżeczka (6 g)
Ryż dokładnie płuczemy i moczymy przez około 30 min. Następnie odsączamy na sitku bądź durszlaku.Wsypujemy
ryż do garnka, zalewamy w
wodą, garnek przykrywamy doprowadzamy do wrzenia (ok. 5 -7 min.) redukujemy płomień na najmniejszy i gotujemy 10 min. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i czekamy 10 min.Przygotowujemy awase-zu. W naczyniu rozpuszczamy w occie
ryżowym sól i
cukier.Po ugotowaniu
ryż przekładamy do miski, skrapiamy awase-zu (1-2 łyżki na szklankę
ryżu) i wachlując
ryż (nie siebie) delikatnie go mieszamy drewnianą
łopatką przecinając większe gródki.
Ryż przechowujemy w misce przykryty lekko wilgotną ściereczką. Nie schładzamy.