Wykonanie
Miałam nadzieję na wiosnę, a tu nadal zima. Jest szaro, ponuro. Nie tak miało być! Chyba jednak nie można na to nic poradzić. Na przekór pogodzie próbuje jednak poprawić sobie humor. Najlepszy sposób? Dobre jedzenie, pełne serotoniny, czyli neuroprzekaźnika, który wpływa na nasz dobry nastrój. Produktem obfitującym w tę substancje są
banany. Nie przepadam za nimi, jednak w formie zmiksowanej ( czyli takiej ukrytej) nie są aż takie złe. Znudziły mi się już tradycyjne koktajle
bananowe, więc czas na małą odmianę. Krem powstał bardzo spontaniczne: w lodówce zalegały
banany, a z obiadu została
kasza. I tak po połączeniu tych składników, w 3 minuty powstał pyszny krem. Ja zjadłam go w postaci deseru ( trochę się przesłodziłam), ale dobrze pasuje jako dodatek na kanapkę, czy do naleśników lub gofrów.przepis na dwie porcje
5 łyżek ugotowanej
kaszy jaglanej2 duże
bananyłyżka
serka mascarpone2 łyżki
maślankiszczypta
cynamonuUgotowaną i przestudzoną
kaszę jaglaną zmiksuj z
bananem,
serkiem mascarpone i
maślanką. Na koniec przypraw
cynamonem. Gotowy krem przełóż do słoiczka.Krem dobrze smakuje jako samodzielny posiłek, a także jako dodatek do
pieczywa, naleśników czy też gofrów.