ßßß Cookit - przepis na Krem ciasteczkowy

Krem ciasteczkowy

nazwa

Wykonanie

Coś dla fanów nutelli i kremów czekoladowych. Idealnie sprawdza się do naleśników, gofrów, czy też tostów na słodko. Niektórzy jednak wolą go jeść tak po prostu, łyżeczką prosto ze słoiczka.
200ml śmietany ( u mnie 30%)
opakowanie herbatników pełnoziarnistych ( lub mogą być pierniczki)
czekolada orzechowa
laska wanilii
Śmietanę wlewamy do rondelka z grubym dnem. Stawiamy na małym ogniu.
Laskę wanilii przecinamy na pół, wydobywamy z niej ziarenka i przekładamy je do gotującej się śmietany.
Czekoladę łamiemy na kawałki i także przekładamy do rondelka. Mieszamy całość bardzo dokładnie - nie chcemy aby coś nam się przypaliło. Gdy całość zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
Ciasteczka przekładamy do malaksera i miksujemy, tak aby powstały okruszki. Jeśli ktoś nie posiada takiego urządzenia, można zastąpić je zwykłym wałkiem kuchennym - ciastka przekładamy do woreczka i rozbijamy je wałkiem ;)
Przekładamy pokruszone ciastka do masy śmietanowo-czekoladowej i bardzo dokładnie mieszamy całość. Jeszcze ciapłą masę przekładamy do słoiczka i odstawiamy do wystygnięcia na ok. 1h. Następnie umieszczamy słoik w lodówce i po 8 godzinach możemy cieszyć się małą porcją słodyczy ;)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/09/krem-ciasteczkowy-prawie-jak-nutella.html