Wykonanie
Przepis na
nalewkę jest efektem wieloletniego udoskonalania receptury. Trunek jest bardzo aromatyczny i niezbyt słodki. W tle wyczuwa się nutę
wanilii i
goździków. Jest doskonała na zimowe wieczory.

Składniki:2kg
wiśniokoło 20-30
wiśni z pestkami lub samych pestek1 kg
cukru1 l
wódki1,25 l
spirytusulaska waniliikilka
goździków (około 3-5 sztuk)Wykonanie:
Wiśnie drylujemy. Zostawiamy około 20-30 sztuk z pestkami. Umieszczamy wszystkie
wiśnie w dużym szklanym naczyniu. Zasypujemy 1 kg
cukru. Dodajemy łaskę
wanilii i
goździki. Dokładnie wstrząsamy aby
cukier dotarł do całej masy
wiśni. Zalewamy zmieszanym wcześniej
spirytusem z
wódką i ponownie wstrząsamy. Jeżeli wszystkie
wiśnie nie są zamoczone możemy dodać sok z drylowania
wiśni lub
wódkę (
nalewka będzie mocniejsza). Pozostawiamy ją w ciepłym i ciemnym miejscu na minimum miesiąc, pamiętając przez pierwsze dni o sporadycznym wytrząsaniu naczynia.
Nalewka im dłużej leżakuje tym jest smaczniejsza.