ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche z budyniem i brzoskwiniami

Ciasto kruche z budyniem i brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Domowe ciasto na kruchym spodzie, z kremem budyniowym i z całymi brzoskwiniami - nie ma sobie równych. Jest to moja własna interpretacja przepisu na tartę owocową. Największą jego atrakcją są karmelizowane połówki brzoskwiń.
Kiedy ciasto jest już zagniecione i zawinięte w kulkę chłodzi się w lodówce, ja w tym czasie będę karmelizować brzoskwinie. Obrane, przekrojone na p ó ł i bez pestek przekładam do garnka z rozpuszczonym masłem. Potem dodaję konfiturę, podlewam odrobiną wody i podsmażam kilka minut, stale mieszając.
Placek się piecze, a ja już nie mogę się doczekać, kiedy wyjmę go z pieca .... Uwielbiam ten zapach świeżo upieczonego ciasta z owocami, roznoszący się po całym domu ....
Sk ładniki
Na kruchy spód (na foremkę 24 cm):
sprawd ź tutaj składniki
Na krem budyniowy:
sprawdź tutaj
Warstwa owocowa:
4 duże dojrzałe brzoskwinie
2-3 łyżki konfitury brzoskwiniowej
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Sprawd ź tutaj j ak zagnie ść kruche ciasto (przepis podstawowy).
Przygotuj budyń: według tego przepisu podstawowego na domowy budyń.
W tym czasie przygotuj brzoskwinie: owoce opłucz, obierz, przekr ój na pó ł, usuń pestkę, przeł ó ż do głębokiego rondla, dodaj masło oraz konfiturę brzoskwiniową. Dolej odrobinę wody, wymieszaj i podsmaż kilka minut, stale mieszając.
Piec rozgrzej do temperatury 200 °C. Wyjmij z lodówki kulk ę ciasta, rozł ó ż na natłuszczonej blaszce. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/10/ciasto-kruche-z-budyniem-i-brzoskwiniami.html