Wykonanie
Domowe ciasto na kruchym spodzie, z kremem budyniowym i z całymi
brzoskwiniami - nie ma sobie równych. Jest to moja własna interpretacja przepisu na tartę
owocową. Największą jego atrakcją są karmelizowane połówki
brzoskwiń.Kiedy ciasto jest już zagniecione i zawinięte w kulkę chłodzi się w lodówce, ja w tym czasie
będę karmelizować
brzoskwinie. Obrane, przekrojone na p ó ł i bez pestek przekładam do garnka z rozpuszczonym
masłem.
Potem dodaję
konfiturę, podlewam odrobiną
wody i podsmażam kilka minut, stale mieszając.Placek się piecze, a ja już nie
mogę się doczekać, kiedy wyjmę go z pieca .... Uwielbiam ten zapach świeżo upieczonego ciasta z
owocami, roznoszący się po całym domu ....Sk ładnikiNa kruchy spód (na foremkę 24 cm):sprawd ź tutaj składnikiNa krem budyniowy:sprawdź tutajWarstwa owocowa:4 duże dojrzałe
brzoskwinie2-3 łyżki
konfitury brzoskwiniowej1 łyżka
masłaPrzygotowanie:Sprawd ź tutaj j ak zagnie ść kruche ciasto (przepis podstawowy).Przygotuj
budyń: według tego przepisu podstawowego na domowy
budyń.W tym czasie przygotuj
brzoskwinie:
owoce opłucz, obierz, przekr ój na pó ł, usuń pestkę, przeł ó ż do głębokiego rondla, dodaj
masło oraz
konfiturę brzoskwiniową. Dolej odrobinę
wody, wymieszaj i podsmaż kilka minut, stale mieszając.Piec rozgrzej do temperatury 200 °C. Wyjmij z lodówki kulk ę ciasta, rozł ó ż na natłuszczonej blaszce. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut.