Wykonanie

Przepis na s a ł atk ę z ł
ososiem wędzonym i plastrami
melona ....T o wykwintna i jednocze ś nie szybka do przygotowani a przystawka kuchni w ł oskiej. Sa ł
atka z
melonem i ł
ososiem to idealne po łą cznie smak ów i kolorów. Doskonale smakuje jako
sałatka na imprezę, przystawka do eleganckiego obiadu, na letni brunch lub przyj ę cie w ogrodzie.
Poda ję j ą z tostami z
bagietki i kieliszkiem dobrze sch ł odzonego
wytrawnego szampana ....Sk ładniki na 4 osoby :1 duży
melon - gatunek galia lub kantalupe250g
łososia marynowanego w plastrach1 dojrzała
cytryna + 2-3 łyżki
oliwy z oliwek extra virginszczypta
soli morskiej drobnoziarnistej1/2 łyżeczki
cukru trzcinowegoPrzygotowanie:
Melona umyj starannie, podziel na po ł ówki, usu ń miąższ z pestkami,
ostrym nożem zetnij sk órk ę, a następnie
pokr ój na grube plastry. Uk ładaj na p ó łmisku naprzemiennie plastry
melona i płaty
łososia. Przygotuj marynatę: sparz sk órk ę
cytryny,
owoc przekr ój na po ł ówki, wyci śnij sok, dodaj pozostałe składniki marynaty:
oliwę z oliwek,
cukier trzcinowy, s ól i wymieszaj.Gotow ą marynatą polej
sałatkę. Odstaw na 1-2 godziny do lod ówki.
Sałatka z
melona i marynowanego
łososia doskonale smakuje jako przystawka do eleganckiego obiadu, na letni brunch lub przyj ęcie w ogrodzie. Podawaj z tostami z
bagietki i kieliszkiem dobrze schłodzonego
wytrawnego szampana .