Wykonanie
Nic tak nie wprawia w cudowny nastrój jak filiżanka pysznej
kawy. Czasami potrzebuję po prostu
espresso, czasami nic nie zastąpi frappe czy latte, ale w długie jesienne popołudnia, kiedy pogoda bardziej zachęca do spania niż życia pełną piersią, uwielbiam usiąść przed kominkiem, otulić się kocem i wypić coś z
cynamonem,
kardamonem,
bezą,
bitą śmietaną i
czekoladą do dekoracji. Szczypta
gałki muszkatołowej i
goździki... pychota. Mała rozpusta w świecie deszczu i półmroku.I ta
kawa, to najlepiej smakuje, jak ją się
cynamonem wymiesza.Na 2 porcje:300 ml czarnej
kawy100 ml kremówki1
beza2 łyżeczki
cukru brązowego2 łyżeczki
przyprawy korzennej2 laski
cynamonugorzka czekoladaskórka pomarańczowa kandyzowana- Zaparzenie
kawy zostawiamy na sam koniec. Na początku ubijamy kremówkę i kruszymy do niej
bezę.- Teraz zaparzamy
kawę i dodajemy do niej
korzenną przyprawę,
brązowy cukier.-
Kawę rozlewamy do dwóch filiżanek, nakładamy porcje kremówki z
bezą.- Na każdej filiżance układamy laską
cynamonu, układamy
skórkę pomarańczową i posypujemy startą
czekoladą.Smacznego :)