Wykonanie
Aksamitne i delikatne
lody truskawkowe bez ani jednej łyżeczki
cukru. Podstawą
lodów jest
śmietanka kremówka, do tego zmiksowane
truskawki i dojrzałe
banany i już mamy coś cudownego.300 ml
śmietanki 30 %1/2 kg
truskawek2 dojrzałe
banany-
Śmietankę ubijamy na sztywno.-
Truskawki dokładnie myjemy, oczyszczamy z szypułek i miksujemy. Nie musi to być idealnie gładka masa.- Dojrzałe
banany obieramy ze skórki i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Bardzo ważne, aby były dojrzałe - wtedy są najsłodsze i najlepiej poddają się obróbce. Z niedojrzałych wyjdą grudki.- Do ubitej na sztywno
śmietanki dokładamy zmiksowane
truskawki i
banany. Całość mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do foremek - najlepiej tych z patyczkami.
Lody są dość zwarte i najłatwiej je zjeść w taki sposób.- Wypełnione foremki wstawiamy do zamrażarki na noc.- Jeżeli zdecydujemy się na
lody w miseczkach bez patyczków, to do zjedzenia gotowe będą już po 3-4 godzinach.Smacznego:)