Wykonanie
Pojawił się ostatnio w Lidlu angielski
ser Stilton. Tak na prawdę nie spotkałam go wcześniej w łódzkich sklepach. A znam i lubię bardzo, dzięki mojej Siostrze Drogiej , która zawsze, odwiedzając ojczyznę , dba o nasze podniebienia. Tak wiec dla tych co kupili, a może nie do końca wiedzą co z tym
serem robić - drobna rada, błyskawiczny sposób podania.Wikipedia podaje: " Stilton – typ
pleśniowego sera angielskiego. Produkowany jest w dwóch odmianach: niebieskiej i białej. Jest wytwarzany głównie w hrabstwach Derbyshire, Leicestershire i Nottinghamshire . Nazwa pochodzi z miejscowości Stilton w hrabstwie Cambridgeshire . Stilton jest gatunkiem chronionym przez prawo Unii Europejskiej ; nazwa jest zastrzeżona tylko dla gatunków wytwarzanych według ściśle określonej receptury w wyżej wymienionych hrabstwach Anglii . Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany – niebieską Blue Stilton oraz białą, a także odmiany wzbogacane dodatkami smakowymi."
składniki
ser Stilton
jabłko, obrane i pokrojone w kawałki
PortobagietkaprzygotowanieBierzemy kawałek
sera z kawałkiem
jabłka, zagryzamy
bagietką, popijamy
Porto. Połączenie idealne.Smacznego :)