Wykonanie
Danie z tych, na które zawsze miałam ochotę, czyli
żeberka z coca -colą.
Mięso do zrobienia w wolnowarze,
żeberka wychodzą bardzo miękkie. Użyłam
sosu barbecue domowej roboty. Podane z pieczonymi
ziemniakami - super danie. Niestety, jest to również jedno z tych dań, które na zdjęciu nie wyszły zbyt zachęcająco, trudno, mam nadzieję, ze żebra w coli zrobię jeszcze nie raz i się poprawię. A tymczasem i tak polecam coca colowe mięcho!

składniki1 kg
żeberek wieprzowych1 puszka coca-coli
sos Barbecue - użyłam domowego z tego przepisuprzygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Żeberka umyć, osuszyć, obsypać ze wszystkich stron
pieprzem i
solą.
Żeberka zwinąć w luźny rulon i ustawić w misie wolnowara. Wlać colę z puszki, wolnowar przykryć pokrywką, nastawić na program low i pozostawić na 8 - 10 godzin. Wyłożyć folią aluminiową żeliwna patelnię albo inne dowolne naczynie które możemy wstawić do piekarnika. Ostrożnie przenieść upieczone
żeberka z wolnowara na przygotowana patelnię,
mięsną stroną do góry.
Mięso będzie odchodziło od kości, trzeba więc przenosić bardzo uważnie. Podlać sosem powstałym podczas pieczenia, nie za dużo, a wierzch
żeberek obłożyć
sosem barbecue. Wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill i podpiekać do czasu aż sos zacznie się lekko karmelizować i skwierczeć. Jeżeli
żeberka zdążyły ostygnąć, możemy je najpierw ogrzać w piekarniku (przykrywając od góry folią, i dopiero jak są ciepłe, wstawić pod grill. Podawać np z pieczonymi
ziemniakami. Smacznego!




