Wykonanie
No brzmi fatalnie, ale za to jak smakuje... Miłośników
cukierków i
nalewek nie muszę specjalnie namawiać, ale jeśli dodam, że jest doskonałym dodatkiem do kremów, sernika, nasączenia
biszkoptów to dołączą do nas amatorzy pieczenia i tym sposobem,
likier o niedźwięcznej nazwie Raczkówka, zyska spore
grono wielbicieliSkładniki na butelkę o pojemności 0 , 7 l500 g
cukierków Raczków200 ml
wódki400 ml
wodyDo garnka z grubym dnem wlać
wodę i dodać
cukierki. Mieszać aż
cukierki się całkowicie rozpuszczą. Przestudzić i wlać
wódkę (może być
spirytus, ale wtedy
likier musi stać minimum miesiąc). Przelać do butelki z korkiem i zostawić w ciemnym miejscu na 4 dni. Codziennie kilka
razy potrząsnąć butelką.
Likier jest gotowy po kilku dniach, ale jeśli postoi dłużej to jego smak będzie jeszcze ciekawszy.