Wykonanie
Od kiedy staram się nie kupować gotowych ciast ,
ciasteczek itp.kombinuję, testuję, starając się zadowolić dość wybredne gusta mojej Rodzinki. Ponieważ moja najmłodsza Córcia jest wielbicielką biszkopcików a wolę nie dawać jej kupnych- raz ,że to pszenica , a dwa tak naprawdę nie do końca wiem co jej wtedy
daję, dziś wersja tych pysznych
ciasteczek - bez
cukru i bez
mąki pszennej.
Ciasteczka bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne.Składniki:- 2 średnie
jajka- 2 łyżki
ksylitolu ( lub
cukru)- 2 lekko kopiaste łyżki
mąki orkiszowej białej ( lub pszennej)
Białka oddzielamy od
żółtek. W misie malaksera ubijamy na sztywno
białka razem z
ksylitolem. Dodajemy po jednym
żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy po 1 łyżce
mąkę i delikatnie mieszamy.
Wylewamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C ( termoobieg) ok.15 minut ( muszą się lekko zarumienić)Zostawiamy do wystudzenia. Od razu będą lekko miękkawe, na drugi dzień stają się chrupiące.
Smacznego :-)