ßßß Cookit - przepis na BRZOSKWINIÓWKA CZYLI NALEWKA Z BRZOSKWIŃ

BRZOSKWINIÓWKA CZYLI NALEWKA Z BRZOSKWIŃ

nazwa

Wykonanie

gdy cukier się rozpuści należy go uzupełnić, by nie dopuścić do kontaktu owoców z powietrzem, bo zaczną fermentować. Po 2-3 dniach owoce zalewamy alkoholem (ilość alkoholu uzależniona jest od wielkości naszego słoja). Zalany i szczelnie zamknięty słój odstawiamy na dwa tygodnie pamiętając o potrząsaniu nastawą co dwa trzy dni. Po dwóch tygodniach odstawiamy nalewkę w chłodne miejsce, a po miesiącu zlewamy ją - oczywiście filtrując - do butelek.
Filtrowanie jest niestety jedną z mniej przyjemnych czynności, zwłaszcza, jeśli robimy nalewkę z miękkich owoców mających tendencje do "rozlatywania się" . Ja filtruję nalewki korzystając z filtrów do kawy. Jest to mozolny sposób lecz stosunkowo skuteczny. Pamiętajmy jednak przy filtrowaniu, żeby dość często zmieniać filtr na słoiku (butelce), ponieważ cukier z nalewki skutecznie i szybko ... go zapycha.
Do przefiltrowania nalewki 2l użyłam około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :))
Tak wyglądało moje filtrowanie:
Brzoskwinie, które zostały z nalewki wykorzystujemy do ciasta, lodów, deserów ... lub zjadamy, bo są pysznie nasączone alkoholem, chociaż barwę mają nie ciekawą (ciemno-brunatną).
A tu już efekt finalny ... chociaż nie całkiem ;-), bo na finał i kwintesencję smaku poczekamy jeszcze kilka m-cy :))
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/10/brzoskwiniowka-czyli-nalewka-z-brzoskwin.html