Wykonanie
gdy
cukier się rozpuści należy go uzupełnić, by nie dopuścić do kontaktu
owoców z powietrzem, bo zaczną fermentować. Po 2-3 dniach
owoce zalewamy
alkoholem (ilość
alkoholu uzależniona jest od wielkości naszego słoja). Zalany i szczelnie zamknięty
słój odstawiamy na dwa tygodnie pamiętając o potrząsaniu nastawą co dwa trzy dni. Po dwóch tygodniach odstawiamy
nalewkę w chłodne miejsce, a po miesiącu zlewamy ją - oczywiście filtrując - do butelek.Filtrowanie jest niestety jedną z mniej przyjemnych czynności, zwłaszcza, jeśli robimy
nalewkę z miękkich
owoców mających tendencje do "rozlatywania się" . Ja filtruję
nalewki korzystając z filtrów do
kawy. Jest to mozolny sposób lecz stosunkowo skuteczny. Pamiętajmy jednak przy filtrowaniu, żeby dość często zmieniać filtr na słoiku (butelce), ponieważ
cukier z
nalewki skutecznie i szybko ... go zapycha.Do przefiltrowania
nalewki 2l użyłam około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :))Tak wyglądało moje filtrowanie:
Brzoskwinie, które zostały z
nalewki wykorzystujemy do ciasta,
lodów, deserów ... lub zjadamy, bo są pysznie nasączone
alkoholem, chociaż barwę mają nie ciekawą (ciemno-brunatną).A tu już efekt finalny ... chociaż nie całkiem ;-), bo na finał i kwintesencję smaku poczekamy jeszcze kilka m-cy :))

