Wykonanie
Zapach
truskawek zatrzymany w pachnącej
nalewce truskawkowej.

Składniki:1,5 kg
truskawek450 g
cukru3 szklanki
spirytusu do
nalewekWykonanie:
Truskawki zasypujemy
cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok.Co jakiś czas słoikiem potrząsamy.Następnie całość zalewamy
spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Jeśli nie mamy dużego słoika (tak jak ja), składniki proporcjonalnie rozdzielamy. W każdym ze słoików ze zdjęcia znalazło się 0,5 kg
truskawek, 150 g
cukru, szklanka
spirytusu.Po 2 miesiącach zlewamy
nalewkę, a
truskawki odsączamy na sitku.Całość filtrujemy przez gazę, rozlewamy do butelek i odstawiamy na kolejne 6 miesięcy. Po tym czasie można skosztować pysznej
nalewki truskawkowej.Ja
nalewki nie filtrowałam,
owoce odsączyłam jedynie na sitku.
Nalewka jest, jak dla mnie, wystarczająco klarowna.
Nalewka jest tym lepsza i aromatyczniejsza, im dłużej stoi. Czyli nasza cierpliwość będzie wynagrodzona :)Z tej ilości składników otrzymałam 1,5 litra
nalewki.Smacznego :)