ßßß Cookit - przepis na Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa

nazwa

Wykonanie

Zapach truskawek zatrzymany w pachnącej nalewce truskawkowej.
Składniki:
1,5 kg truskawek
450 g cukru
3 szklanki spirytusu do nalewek
Wykonanie:
Truskawki zasypujemy cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok.
Co jakiś czas słoikiem potrząsamy.
Następnie całość zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Jeśli nie mamy dużego słoika (tak jak ja), składniki proporcjonalnie rozdzielamy. W każdym ze słoików ze zdjęcia znalazło się 0,5 kg truskawek, 150 g cukru, szklanka spirytusu.
Po 2 miesiącach zlewamy nalewkę, a truskawki odsączamy na sitku.
Całość filtrujemy przez gazę, rozlewamy do butelek i odstawiamy na kolejne 6 miesięcy. Po tym czasie można skosztować pysznej nalewki truskawkowej.
Ja nalewki nie filtrowałam, owoce odsączyłam jedynie na sitku. Nalewka jest, jak dla mnie, wystarczająco klarowna.
Nalewka jest tym lepsza i aromatyczniejsza, im dłużej stoi. Czyli nasza cierpliwość będzie wynagrodzona :)
Z tej ilości składników otrzymałam 1,5 litra nalewki.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/07/nalewka-truskawkowa.html